top of page

Tekenen kun je leren

Als mensen het atelier inlopen krijg je geheid ergens een vraag? Goh geef je ook les? Logisch met zo'n overduidelijke lesruimte aan je werkplaats maar als ze dan horen dat je tekenles aan kinderen geeft wordt de blik altijd ietwat bedenkelijk....Hmmm laat je ze dan kleuren? of stempelen met verf, vingerverven? (nee zeg! asjebliefd!) Hebben ze dan aanleg op die leeftijd, wat maken ze dan?

Dat is voor mij het moment om naar de kast met tekenmappen te lopen, ik laat de eerste tekeningen zien die de kinderen maken, herkenbaar, meisjes met de ogen te hoog, lange vlechten of draken zonder nek met klauwen op oorhoogte. Maar als ik dan meer tekeningen uit de mappen ga halen, hele landschappen, portretten, dierenschilderijen, goed getroffen tekeningen van een huisdier dan worden de ogen groot. Kunnen ze dat? Die heeft zeker mega veel talent?

Nou nee, ze moeten van tekenen houden, dat staat vast, ze moeten willen, maar anders komen ze niet bij mij, maar talent... Nee, ik geloof er niet in, tekenen is leren kijken, naar licht en schaduw, proporties, verhoudingen, leren omgaan met materiaal en aanmoedigen. Talent kun je ontwikkelen. Iemand zit toch ook niet als baby achter de pc en wordt later computerdeskundige door talent! Dat is interesse, dingen uitzoeken en ervan leren. Zo is het met tekenen ook, kinderen die goed kunnen tekenen, kunnen dat, omdat ze gaan begrijpen wat er belangrijk is om iets goed te krijgen, en eigenlijk is dat alles wat ik doe. Ze leren wat er belangrijk is om iets goed te krijgen en dan ontwikkeld dat talent zich verder vanzelf. Leuk? Ja geweldig! Ze zijn recht voor z'n raap, grappig, hebben humor, geven een streetdance showtje weg tussen de tafels, laten het liedje van de eindmusical horen, maken zich zorgen over hun nieuwe school maar zijn vooral verzot op tekenen en schilderen. en ze zijn voor die paar uurtjes even "mijn" kinderen, waar ik waardevolle, leuke, gekke informatie instop zodat ze een kat kunnen tekenen van een neus bijvoorbeeld.....ja, ik weet het, het klinkt gek maar het werkt!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page